Rust en structuur in je prijsberekening op maat dankzij variabelen
“Prijsberekeningen op maat zijn moeilijk”, denk je? Wel, hierin gaan we je gelijk geven. Je dient rekening te houden met talloze situaties, je maakt inschattingen en gaandeweg durft de opdracht al wel eens te wijzigen. Dus, hoe ga je ermee om? Wel, door gebruik te maken van variabelen in je prijsberekening.
Wat zijn variabelen binnen mijn prijszetting?
Variabelen zijn allerlei situaties die zich kunnen voordoen bij het product of de dienst dat je levert die een invloed hebben op de prijs. De bedoeling van variabelen binnen prijszetting is dat we bij elke situatie een redenering vormen die de prijs laat verhogen of verlagen: “Als X van toepassing is, dan doe ik Y”. Wanneer je al deze variabelen uitgewerkt hebt, bekom je een structuur om snel en correct prijsberekening op maat te voeren.
Maak een onderscheid tussen de verschillende soorten aanvragen
Om structuur te krijgen in jouw prijsberekening op maat ga je als eerste een onderscheid maken tussen de type aanvragen die zoal op jouw pad komt. Op die manier kan je gericht voor elk type aanvraag een doordachte prijsstructuur creëren.
Voorbeelden:
Komt de klant tot bij mij voor een zwemvijver, een zwembad of een poolhouse?
Gaat het om een nieuw logo-ontwerp of een rebranding van een bestaand logo?
Wenst de klant een tuinhuis als in onze toonzaal of wil die één volledig op maat laten ontwerpen van nul?
Maak een onderscheid tussen de verschillende soorten aanvragen.
Bepaal de taken die in jouw prijsberekening vervat zitten
Vervolgens ga je per type aanvraag bepalen welke taken er zoal bij komen kijken. Start bij het behandelen van de aanvraag door de klant en noteer alle taken die je doorloopt totdat de samenwerking erop zit en je geen contact meer hebt met de klant.
Hoe gedetailleerder je de taken in kaart brengt, hoe gedetailleerder jouw effectieve prijsberekening zal worden en je kan anticiperen op alle mogelijke scenario’s.
Evalueer welke scenario’s ervoor zorgen dat iets meer of minder tijd/geld kost
Nadat je de taken in kaart bracht, ga je evalueren welke scenario’s er zoal voor zorgen dat een taak meer of minder tijd of geld kost. Sommige scenario’s zijn overduidelijk, terwijl andere scenario’s maar zelden voorkomen. Neem de tijd en denk na over welke situaties je al tegengekomen bent bij je vorige klanten.
Voorbeelden van scenario’s zijn:
Droog of regenachtig weer
De klant komt naar mij toe of ik ga naar de klant toe
De oppervlakte van de tuin
De gradatie van de afwerkingsgraad
De mate waarin de klant zelf al voorbereidingen getroffen heeft
Hoe vlot of hoe moeizaam de 1ste communicatie verloopt
· …
In principe kan je volledig zelf bepalen met welke scenario’s je rekening wil houden. We communiceren deze variabelen niet aan de klant. Ze zijn enkel voor intern gebruik bij onze prijsberekeningen.
Bepaal welke scenario’s invloed hebben op elkaar
Daarnaast kunnen de scenario’s ook invloed hebben op elkaar. Zo wordt de redenering niet langer “Als X van toepassing is, dan doe ik Y”, maar bij voorbeeld “Als X en Y van toepassing zijn, dan doe ik Z”.
Zo zal je zien dat er veel van deze variabelen met elkaar gelinkt zijn, waardoor de complexiteit toeneemt. Hierin zal je opnieuw helderheid vinden door uit te schrijven welke variabelen invloed op elkaar hebben en wat die invloed dan juist is. Ook in de combinatie van scenario’s kan je structuur gieten.
Bepaal hoe je redeneert in de combinatie van scenario’s
Tenslotte dien je aan elke variabele (of combinatie van verschillende variabelen) een prijszettingredenering te hangen. Over deze redeneringen dien je goed na te denken, aangezien ze de basis van jouw prijsberekening op maat vormen.
Start met enkele prijszetting redeneringen uit te werken, maar spiegel ze ook aan de opdrachten die je reeds deed om te zien of ze effectief kloppen. Daarnaast kan je ook bij de eerstvolgende opdracht evalueren of de redenering nog dient bijgestuurd te worden.
Voorbeelden van prijszettingredeneringen zijn:
Als X en Y van toepassing is, dan verhogen we het aantal werkuren met Z.
Als X en Y van toepassing is, dan tellen we een vast bedrag van … euro erbij.
Als X en Y van toepassing is, dan nemen we een marge van … %
Als X en Y van toepassing is, dan verlagen we het aantal contactmomenten naar …
· …
Wanneer je al deze redeneringen uitgewerkt hebt, kan je ze in een berekeningsprogramma gieten (of bijvoorbeeld in Microsoft Excel of Google Spreadsheets), zodat je enkel de variabelen dient in te vullen als meerkeuzevragen. Achterliggend worden dan alle prijszettingredeneringen gemaakt, waardoor jij op enkele minuten tijd een sterk onderbouwde prijs uitkomt die rekening houdt met allerlei scenario’s. Dat zorgt ervoor dat jouw offertetijd sterk kan dalen, waardoor je weer extra tijd vrijmaakt voor andere activiteiten.
Jouw eerstvolgende zet
Wil je de tijd van jouw prijsberekening drastisch laten zakken? Volg dan de komende Expert Class over “Prijszetting voor Maatwerk”.
Wil je liever een persoonlijk gesprek met Robin van STREVER? Neem contact op en plan jouw gratis adviesgesprek.