9 Ongemakken die je ervaart door een te lage prijs
“Ben ik te duur?” is een vraag die je als ondernemer jezelf regelmatig stelt én waarbij je wellicht ook vreest voor het antwoord. Terwijl je ‘te goedkoop zijn’ voor de waarde die je biedt al snel accepteert. Hoe komt dit? Te duur zijn zorgt in eerste plaats voor ongemakkelijke situaties met klanten. Terwijl te goedkoop zijn ongemakkelijke situaties voor jezelf creëert. Je draagt met andere woorden liever zelf de last dan dat je de last bij een ander legt. Ontdek hieronder 9 ongemakken die je mogelijk al langer ervaart door een te lage prijs.
Een overvolle planning
“Druk, druk, druk!”, een overvolle planning klinkt goed, toch? Het is goed nieuws dat je veel werk hebt, ten minste als dat werk ook doorgerekend wordt aan klanten. Te druk? Dat kan dan weer aanvoelen als een serieuze last op je schouders. Je voelt geen ademruimte. Er is geen tijd om even uit te zoomen en met een nieuw perspectief naar jouw zaak te kijken.
Een overvolle planning is een 1ste signaal dat je hogere prijzen mag hanteren. Hoewel je dan mogelijk wat minder klanten aantrekt, verdien je wél meer per klant. Pak dit doordacht aan en je kan zowel je inkomsten behouden als meer ademruimte creëren in je planning.
Avond en weekendwerk
Werk je nog tot in de late uurtjes door? Of offer je regelmatig het weekend op om het werk gedaan te krijgen? Ook dat is een teken dat je hoeveelheid werk niet in verhouding staat met de prijs die je ervoor vraagt.
Door heel veel uren te werken, kan het zelfs zijn dat je in verhouding minder verdient als ondernemer dan iemand zou verdienen in loondienst. Als je nu denkt “dat is toch normaal?!”, let dan even op. Veel werken en weinig verdienen kan normaal zijn wanneer je een nieuwe zaak opstart, omdat je alles draaiende moet krijgen. Als je deze situatie jarenlang aanhoudt, is er duidelijk een financieel probleem. Dat financiële probleem los je nu op door meer te werken. Terwijl een hogere prijs een veel duurzamere oplossing zou zijn.
Je partner of gezin weinig zien
Ben je altijd in jouw winkel? Of ben je steeds aan het werk achter je bureau? Dit heeft absoluut impact op je gezin. Hoewel ieder gezin anders is, kunnen we wél stellen dat er niemand op zijn sterfbed ligt en zegt “ik wou dat ik meer gewerkt had”.
De eerste vraag die je jezelf dient te stellen is “draagt al dit extra werk wel bij aan het resultaat dat ik wil bereiken?”. Je kan bijvoorbeeld perfect een avondje gaan netwerken met andere ondernemers. Maar als dat netwerkmoment uiteindelijk niet bijdraagt aan je inkomsten (op welke manier dan ook), was het dan waardevol? Terwijl vele ondernemers net voor henzelf hun gezin een mooi comfortabel leven willen uitbouwen.
Als je zegt “ja, het werk dat ik doe is daadwerkelijk aan het bijdragen aan het gewenst resultaat”, dan ben je wellicht met het harde werk een financiële lek aan het compenseren.
Net rondkomen
Elke maand net je kosten kunnen dekken? Dat is niet ideaal. Je bent niets aan het opbouwen op financieel vlak en dat kan voor heel wat frustratie zorgen. De harde waarheid is dat een bedrijf niet bestaat om break-even te draaien, dat had evengoed onder de vorm van een VZW kunnen lopen. Een commercieel bedrijf heeft als doelstelling om winst te maken. Iets op te bouwen voor jezelf. Of het bedrijf te laten groeien en je impact vergroten. Is er haast geen winst? Dan is ofwel je verkoopprijs te laag, ofwel je kostprijs te hoog.
Amper een volwaardig loon uitbetalen
Een volwaardig loon uitbetalen als ondernemer doe je niet zomaar van dag één. Als dat je wél lukt, heb je dat erg goed gedaan! Daarentegen is het niet normaal dat je jarenlang amper een loon kan uitbetalen. Hoe graag je jouw werk ook doet en hoeveel passie je er ook insteekt, financieel klopt het nog niet. Als jij erg waardevol werk levert voor je klanten, verdien je het ook om daar volwaardig voor gecompenseerd te worden. Zodat jij een privéleven kan leiden volgens de levenskwaliteit die bij jou past. Een te lage prijs saboteert jouw loon, omdat je eigen loon vaak het laatste is dat je uitbetaalt. Als er geen centen meer overschieten? Dan heb je pech.
Geen ruimte voor investeringen
“Die investering klinkt zo goed, maar ik heb er echt geen ruimte voor!”. Heb je jezelf dit al horen denken of zeggen? Ook hier dien je eens kritisch naar te kijken. Het is normaal dat je niet eindeloos kan blijven investeren. Maar vroeg of laat mag er wel genoeg buffer komen om die grote aankoop te kunnen doen.
Hierbij kan je de bedenking maken: “Heb ik écht geen geld om de investering te maken? Of vind ik dat er onvoldoende op de rekening staat om het te kunnen rechtvaardigen?”. Vaak bedenken we voor onszelf regeltjes om te mogen investeren. Of je nu het geld écht niet hebt of wel, je voelt duidelijk onvoldoende financiële overvloed. De prijs die je vraagt is daar rechtstreeks verantwoordelijk voor.
Continue financiële stress
Maak je jezelf constant zorgen over geld? Dat kan erg vermoeiend zijn. Vaak komt dit omdat je nooit met geld heb leren omgaan, of omdat je onvoldoende inzicht hebt in je financiële situatie. Met andere woorden: als je het niet begrijpt, zorgt het voor onrust.
De kans is erg groot dat je een te lage prijs hanteert wanneer je niet goed op de hoogte bent van je financiële situatie. Je hebt het gevoel dat je niet weet wat je aan het doen bent, en daardoor ga je vaak onvoldoende doorrekenen. Zodat je zeker niet te duur bent.
Weinig voldoening uit je werk
Doe je het nog wel graag? In het ondernemerschap is passie een absolute must. Je toont een gigantische toewijding om iets uit te bouwen dat van jou is. Nu maar hopen dat je het ook nog graag doet!
Als je merkt dat je steeds minder voldoening uit je werkt haalt, loont het om ook te evalueren of je voldoende betaald wordt voor dat werk. Een te lage prijs zorgt ervoor dat je niet de nodige ruimte ervaart om je beste product of dienst af te leveren. Je gaat inboeten op je kwaliteit of service, en dat is tegen de waarden waar je voor staat.
Dromen die nog ver weg lijken
Iedereen heeft wel een droom. Soms klein. Soms groot. Hierbij is het cruciaal dat je stappen zet richting die droom die je wil bereiken. Merk je dat je op financieel vlak vooruitgang boekt? Perfect! Merk je dat je eerder ter plaatse blijft trappelen? Dan is jouw prijszetting wellicht de hefboom die je kan optimaliseren. Dromen kunnen misschien ver weg lijken, maar met het juiste financiële plan kan je wel dichterbij komen.
Jouw eerstvolgende zet
Wil je zeker zijn dat je geen te lage prijs vraagt voor de waarde die je biedt? Volg dan de komende Expert Class over “Ben ik te goedkoop?”.
Wil je liever een persoonlijk gesprek met Robin van STREVER? Neem contact op en plan jouw gratis adviesgesprek.